Holland 8 gaat tot de laatste adem!

Holland 8 gaat tot de laatste adem!

In voorbereiding op het EK roeien en de spelen in Tokio is teambuilding enorm belangrijk. Alle koppies moeten dezelfde kant opstaan waarin iedereen tot de laatste adem zal gaan. Dit is project Diep!

Het Nederlandse roeiteam Holland Acht laat zich door niets en niemand tegenhouden. Ze zijn zich aan het klaarstomen voor een belangrijk seizoen en hierbij moeten ze volledig kunnen focussen. Alarmbellen van hun lichaam uitschakelen en vollebak gaan. En laten wij nou net daar het perfecte project voor hebben opgesteld: Holland Acht Diep.

De diepte in

Het roeiteam gaat freediven tot wel 20 meter diep. Bij freediving geeft je lichaam je signalen dat je terug omhoog moet, omdat je ervan bewust bent dat je geen adem kunt halen. Alleen jijzelf beslist of je hiernaar luistert. Deze signalen zijn namelijk uit te schakelen, wanneer je over deze mentale kracht bezit.

We spraken Maarten Hurkmans en Bram Schwarz over hun bevindingen van het freedive avontuur.
Schwarz geeft aan erg blij te zijn met het project. ”Met roeien moet je ondanks het feit dat je erg diep gaat; toch de controle kunnen houden over je eigen lichaam, ademhaling en hoofd. Dit gevoel van ongemak wordt vergroot bij freediven, daarom was het een mooie uitdaging als team om aan te gaan.” Hurkmans vervolgt enthousiast: ”Ik vond het vooral heel erg vet om te doen. De manier waarop je steeds wat dieper kon duiken en je voelde hoe je de grens benaderde van waar je lichaam toe in staat is was super interessant en gaaf.”
Beiden geven ze aan er veel aan te hebben gehad. Scharz geeft aan dat het als persoon vooral goed is om te ervaren dat je ondanks alle druk toch rustig moet blijven en de protocollen moet blijven volgen. ”Net zoals in de laatste 500 meter van een race.” Hurkmans vult aan: ”Naast teambuilding was het ook mooi om te zien dat iedereen het beste uit zichzelf wil halen.”
Het voornaamste doel was het nog verder verleggen van je eigen grenzen. Scharz vertelt dat ze opnieuw de confrontatie met zichzelf hebben opgezocht. Hurkmans zegt: ”De signalen die je lichaam afgeeft, hoeven niet altijd leidend te zijn. De drang om adem te halen wordt veroorzaakt door een opbouw van CO2, niet een tekort aan zuurstof; je kan dus verder duiken dan je denkt.”
En dan wel niet het belangrijkste.. Holland Acht is absoluut klaar voor het misschien wel belangrijkste seizoen ooit. Scharz: ”We zijn fitter dan ooit en we hebben er veel zin in!”
Kijk hier naar de video.

Holland 8 © 2023. All Rights Reserved.

Top